KOBİ’lerin ciddi bir iş yeri sorunu var

Sakarya’nın birçok paydaş kurumunu bir araya getiren Sinerji Grubu Toplantısı, SUBÜ sekretaryasında ve SGK İl Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan SATSO Başkanı Akgün Altuğ küçük ve orta ölçekli işletmelerin iş yeri problemine dikkat çekerken, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık iş garantili bölümler için ilk adımı attıklarını ve bunu yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) sekretaryasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü ev sahipliğinde şehrin birçok alandaki paydaş kurumlarını istişare amacıyla bir araya getiren Sinerji Grubu Toplantısı gerçekleştirildi. Moderatörlüğü Optimak STU Firma Sahibi Tansel Cavit Kulak’ın yaptığı toplantı SGK İl Müdürlüğü’nde düzenlendi. Toplantının gündem maddeleri arasında KOBİ’ler için yatırım yeri sorunu, nitelikli personel sorunu, yeşil mutabakat, İŞKUR işbaşı eğitim programının KOBİ özelinde düzenlenmesi, yabancı uyruklu öğrencilerin istihdamı, Rusya-Ukrayna geriliminin ülke ve Sakarya ekonomisine etkileri, teknokentler, üniversite iş birliği ve projeleri ile erken yaşta emeklilik düzenlemesi gibi konular yer aldı. Toplantıya SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Musa Zor, Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca, SGK İl Müdürü Erhan Çavuş, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Çelik, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) temsilcileri, kamu kurumlarının temsilcileri, iş adamları derneklerinin yöneticileri, meslek örgütlerinin yöneticileri ve akademisyenler katıldı.

1,5 çalışana 1 emekli düşüyor
Toplantının açılış konuşmasını yapan SGK İl Müdürü Erhan Çavuş, “Sinerji Grubunu müdürlüğümüzde ağırlamaktan onur ve mutluluk duyuyoruz. SGK insan hayatı için önemli yeri olan bir kurum. İş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık, malullük, yaşlılık, ölüm ve işsizlik gibi risklere karşı güvence sağlıyor. Ülkemizin ana gündemlerinden birisi emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin düzenleme. Emeklilik dediğimiz yaşlılık riskinin ortaya çıkmasıdır. Emekli olmak isteyen kişi ‘benim yaşlılık riskim ortaya çıktı. Çalışamaz hale geldim. Sistem beni finanse etsin’ demektedir. Sosyal güvenlik bunu söylerken EYT ise ‘biz 25 sene prim ödedik. Dolayısıyla prim süremiz doldu. Bizi emekli yapın’ demektedir. Aslında beklenti ile sistemin ana parametresinin birbirinden bağımsız olduğunu görüyoruz. Mevcut sisteme göre şu anda erkeklerde 1970 doğumluları, kadınlarda 1974-75 doğumluları emekli yapıyoruz. EYT ise yaş haddi uygulamasının kaldırılmasını ve kadınlarda 38, erkeklerde 43 yaşında emekliliğin gelmesi anlamına geliyor. Şu anda ilimizde aktif sigortalı çalışan sayısı 329 bin 325, emekli sayısı ise 187 bin 789. Yani 1,5 çalışan başına 1 emekli düşüyor. Eğer EYT düzenlemesi gerçekleşirse şehrimizde 1,2 çalışan başına 1 emekli durumu oluşacak. Özetle şehrimizdeki istihdamı artırmamız gerekiyor.”

Projeler üretime dönmeye başladı
Nitelikli insan yetiştirme noktasında marka bir üniversite olduklarını vurgulayan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Kalite Derneği tarafından bu anlamda ödüle de layık görüldük. Sürekli iyileştirdiğimiz +1 Eğitim Modeli’nin bir sonraki aşamasında istihdam açığı olan yerlerle iş garantili bölüm protokollerinin imzalanması var. Bunun ilkini SAMİB ile yaptık. Bunu yaygınlaştırmamız lazım. Türkiye’de birçok üniversite +1 Eğitim Modeli’ni uyguluyor ve bu bizi mutlu ediyor. Bir yandan şehrin ihtiyacına yönelik bölüm ve programlar açmaya çalışıyoruz. Uygulanabilir Ar-Ge anlayışıyla hareket ediyoruz. Öğrencilerimizin akademik çalışmaları üretime dönüşsün ve katkı sağlasın istiyoruz. Onun için Teknokent kurulumunu önemsedik ve bir an önce hizmete açılması gerekir dedik. Bunu da iş dünyasının içinde oluşturacağız. Proje çalışmalarımız artık üretime dönmeye başladı. Teknofest’e katılan öğrencilerimiz yarışma sürecinde edindikleri tecrübelerle firma kurmaya ve iş almaya başladılar. Topluma hizmet misyonumuz doğrultusunda birçok belediye ve sivil toplum kuruluşuyla toplumun farklı kesimlerine dokunacak 12-13 ortak proje çalışmalarımız var. Uluslararası öğrenci sayımız 82 ülkeden 3 bin 500’e ulaştı ve bu öğrencilerimizi de iş dünyasıyla buluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

Sorunların çözümü için harekete geçiyoruz
Sakarya’nın üreten bir şehir olduğunu ve üretime devam etmesi gerektiğini belirten SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, “Sinerji Grubu olarak buradan çıkan fikirlerle hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Burası bir istişare mekanizması. Şehrin en büyük sıkıntılarından biri küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz için iş yeri problemi. Mevcut küçük sanayi siteleri şehrin içinde kalmış vaziyette ve yetersiz. Bu sorunu üstümüzdeki makamlara da taşıdık. Bu süreçte sadece istişarenin yeterli olmadığını tecrübe ettik. İstişare sonucunda herkesi doğruya ikna etmenin gerekli olduğunu gördük. Başka konularda da bunu yapmamız gerekiyor. Şehrin bir veya birkaç yerinde küçük ve orta ölçekli işletmelerimize iş yeri kazandırmak için ciddi bir çalışma başlattık. SATSO olarak önümüzdeki döneme kadar mutlaka bunlardan bir tanesini yerine getirme hedefi koyduk. Buradaki herkese de bu anlamda destek olma konusunda görev düştüğünü düşünüyorum. Bu şehrin bir ihtiyacı ve biz bu şehrin gerçek sahipleriyiz. Bu şehirde yatırım yaptık, istihdam sağlıyoruz, şehrin ekonomisini taşıyoruz. Dolayısıyla bu şehrin planlanmasında söz sahibi olmamız kadar doğal bir şey olamaz. Eksiklerimizi ve nasıl çözeceğimizi biliyoruz. Biz çözüm kilidini açtık ve bundan sonra devam edeceğiz. Küçük sanayi siteleriyle başlayacak ve şehrin çözülmesi gereken diğer konularına doğru gideceğiz. Sinerji Grubu bir fikir ortaya koysun. O fikri projelendirelim ve yapılması gerekiyorsa hep birlikte adım atalım. Sakarya gelişimini sürdürmeli. Devam etmek için pedalları çevirmemiz lazım. Durarak hiçbir şey yapamayız.”

Tematik bir Teknokent olacak
Yeni Teknokent’e ilişkin bilgiler paylaşan SUBÜ Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAYEM) Müdürü Doç. Dr. Barış Boru, “Eski Toyota Diş Hastanesi’nin de yer aldığı 6 bin 900 metrekarelik alan SUBÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edildi. 600 metrekare temel alanlı, 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip bina 49 yıllığına üniversitemize tahsis edildi. Şu anda Teknokent şirketinin kuruluş aşamasındayız. Kurucu ortaklarla ilk toplantımızı gerçekleştirdik. SATSO tüm evrak süreçlerinde yanımızdaydı. 1. Organize Sanayi Bölgesi ve Arifiye Belediyesi de kurucu ortaklarımız arasında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyemiz de bunların arasına katıldı. SAMİB’in işin içinde olmasını özellikle istiyoruz. Teknokent’in yer alacağı nokta sanayiye oldukça yakın, otobanın ve şehirlerarası yolların kesiştiği bir noktada. Üniversitemizin ‘uygulanabilir Ar-Ge’ yapma misyonu doğrultusunda daha çok savunma sanayi, mekatronik, elektrikli araçlar, tarım teknolojisi, sağlık teknolojisi gibi alanlara odaklanmış tematik bir Teknokent oluşturmak istiyoruz. Şirketimizin kurulmasının ardından binamızın tadilat ve tamirat çalışmaları başlayacak. Yapılan ön çalışmalarda binanın kötü bir durumda olmadığı ve küçük güçlendirmelerle rahatlıkla hizmet verebileceği tespit edildi. Sinerji Grubundan da yeni Teknokent’e destek bekliyoruz.”

Prototip atölyesi oluşturacağız
Sakarya Teknokent Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yakup Köseoğlu, “Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknokentimiz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın yaptığı gruplandırmaya göre olgun Teknokentler arasında yer alıyor. Şu anda bünyemizde 100’ün üzerinde iş yerimiz var. Ekseriyetle bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmalar. Çıtamızı biraz daha yükseltmeyi hedefliyoruz. Özellikle kuluçka konusunda atılımlar yapma gayretindeyiz. Belediyelerle görüşmelerimiz sürüyor. Teknokent sıralamasında kuluçkadan olgunluk evresine geçmiş işletmeler büyük önem taşıyor. Bizim de amacımız kuluçka merkezini genişletmek ve prototip atölyesi oluşturmak. Türkiye’de siber güvenlik ve kritik altyapılarla ilgili 5 üniversite pilot olarak seçildi bunlardan birisi SAÜ oldu. Rektörümüz Prof. Dr. Hamza Al’ın rektör olarak atandığında ilk projesi SAÜ’yü araştırma üniversitesi yapmaktı. Çünkü araştırma üniversitesi kategorisinde yer almak hem şehre ciddi katkılar sağlıyor hem de daha çok ödenek ve kadro alma imkânı veriyor. Bunun için üniversiteler arasında ilk 20’ye girmek gerekiyor. Hedef doğrultusunda üniversitenin araştırma altyapısının koordinasyonunu tek elden yürütmeyi sağlayacak bir Araştırma Dekanlığı kuruldu” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KOBİ’lerin ciddi bir iş yeri sorunu var

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gerçek Sakarya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin