Sakarya’dan 2 bin Öğretmen
Eğitim sendikaları, 14 Ekim’de Ankara’da gerçekleştirdikleri toplantının ardından Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve kariyer sınavlarının iptal edilmesi için 2 Kasım’da iş bırakma kararı aldı. Toplam 12 eğitim sendikasının katılımıyla gerçekleştirilecek iş bırakma eylemine Sakarya’dan yaklaşık 2 bin öğretmenin katılacağı öğrenildi. Ayrıca iş bırakma eylemine katılan Sakaryalı eğitim sendikaları 2 Kasım tarihinde AKM önünde bir basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirecek.
“Yasa Eksik ve İçi Boş”
Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi’ne konuşan Sakarya Eğitim-İş Sendikası Şube Başkanı Yasemin Tomak, “Öğretmenlik meslek kanunu tasarı olarak çıktığından itibaren bunun eksik olduğunun, içi boş olduğunu söylemiştik. Biz, öğretmenlerin tüm özlük haklarına, sorunlarına, ekonomik haklarına değinen bir meslek kanunu olmalı görüşünü savunduk ve bunun için mücadele ettik. Bu nedenle de mevcut kanunun iptali içi yargıya gittik” dedi.
“Mesleğimize Saygı İstiyoruz”
Tomak, “Bu meslek kanununun içerisinde uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavı var. Öğretmenleri zaten ücretli, kadrolu, sözleşmeli diye ayırıyorsunuz. Birde bunun üzerine uzman ve başöğretmen diye ayrıştırılmasına karşıyız. Öğretmenlere belli bir yıla göre, kademeye göre maaş artışı yapılmalı ama unvanlarla öğretmenler ayrıştırılmamalı. Emeğimize, mesleğimize, öğretmenliğimize saygı istiyoruz. Bunun için eylemler yaptık ama geri adım atılmayınca biz de iş bırakma kararı aldık” şeklinde konuştu.
“Çalışma Barışını Bozuyor”
Eğitim-Sen Sakarya Şube Başkanı Yücel Kaçar da, öğretmenlere, sendikalara danışılmadan çıkartılan meslek kanununun ihtiyaçları karşılamadığını dile getirdi. Kanunu ‘dayatma’ olarak nitelendiren Kaçar, “Birinci adım olarak da kariyer basamakları sınavı öğretmenleri ayrıştıran, yarıştıran ve okuldaki çalışma barışını bozacağına inandığımız bir düzenleme. 19 Kasım’da da bu yönetmeliğe yönelik bir sınav yapılacak. Kariyer Basamakları Sınavı yapılacak bakanlık bunu öngörüyor. Temel olarak 2 talebimiz var bu düzenlemelerle ilgili. Diyoruz ki bu yasa geri çekilsin. Öğretmenler odasından başlayarak, öğretmenlere danışarak, öğretmen temsilcileriyle yeni bir meslek kanunu çalışması yapalım” şeklinde konuştu.
“Yürürlüğü Durdurun”
Yasanın Anayasa Mahkemesi’nde olduğunu hatırlatan Kaçar, “Yargı süreci devam ediyor. Yargı süreci bitmeden yasanın yürürlükte olmasını doğru bulmuyoruz. İkincisi yasaya yönelik olarak yönetmelik yayınladı Milli Eğitim Bakanlığı; Kariyer Basamakları Sınav Yönetmeliği. Bu yönetmelik şu anda işliyor ve bu sınav yönetmeliğinin ilk 5 maddesi Danıştay’a dava konusu oldu. Orada da bir yargı süreci devam ediyor. Danıştay bu davaları da birleştirdi. Biz, ‘Dava süreci bitinceye kadar yasayı uygulama yani kariyer basamakları sınavı yapma’ diyoruz. Yani, yasanın yürürlüğünün durdurulmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.